Szarlotka z migdałami w karmelu

Składniki:


szarlotka

Ciasto kruche:


250g mąki pszennej
80g cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
125g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:


2 kg jabłek
50g masła lub margaryny
70g rodzynek

Polewa migdałowa:


100g masła
100g cukru
1 łyżka miodu
100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:


Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia
(tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
Pozostawić do ostygnięcia.
Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim bok tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.
Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną,
ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i płatki migdałowe.
Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zarumieni.

SMACZNEGO!!!