Sernik Wiedeński

Składniki:



truskawkowe MASA SEROWA
75 dag twarogu półtłustego
5 jajek
10 dag masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy (16 g)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 krople aromatu waniliowego

POLEWA CZEKOLADOWA
1 tabliczka czekolady deserowej (10 dag)
5 g masła

Przygotowanie:


Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.

Masa serowa:


Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.
Dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Potem dodawać partiami zmielony twaróg i cały czas miksować na małych obrotach miksera.
Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów krótko zmiksować. Na koniec dodać aromat waniliowy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i w takiej temperaturze piec przez 1,5 godziny (bez termoobiegu).
Studzić w lekko uchylonym piekarniku (by nie narażać sernika na gwałtowną zmianę temperatury), stopniowo go otwierając.
Dobrze wystudzony sernik wyjąć z tortownicy i polać gorącą polewą czekoladową, odczekać aż polewa zastygnie i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!

Polewa czekoladowa:


Czekoladę deserową połamać na kawałki i razem z masłem roztopić nad parą wodną.
Na koniec delikatnie wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ostudzony sernik.

Uwagi: Do masy serowej można dodać rodzynki (7,5 dag) lub skórkę pomarańczową. Aromat waniliowy można zastąpić aromatem pomarańczowym.
A czekoladę do polewy można użyć mleczną lub gorzką.