Ciastko truskawkowe

Składniki:


truskawkowe 4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag truskawek

Przepis:


Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
Mąkę pszenną przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gładka.
Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Dodać cukier waniliowy i krótko ubić.
Powoli wlać przestudzone, roztopione masło, cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (w trzech turach) i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować, gdyż zniszczy się piana).
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać truskawki,
lekko wcisnąć je w ciasto, ale cały czas mają być widoczne. Wstawić do piekarnika,
ustawić temperaturę na 175 stopni C i piec przez 55 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku (przez około 30 minut), następnie można wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!